jump to navigation

Twitter-kvitter Monday 19 March 2007

Posted by mememe in Digital life.
trackback

 twitter

Twitter.com is all the rage amongst the kids these days… I alla fall sedan Twitter och Obvious vunnit pris på SXSW Interactive 2007.

Vad är då twitter? Hmm ja… En förklaring är “Twitter is a way of life. It’s living with a publicity policy. It’s friends, Romans and country people the world over engaged in timely snippet conversations that fit into 140 character chunks.”

Eller mikroblogging – for all things that are not even worth blogging about… Man kan se det som små statusmeddelanden man skickar ut i världen, till de som följer (prenumerar) på ens twitter (meddelanden).

Det är risk för en flod av pubertala egocentrerade ”nu är jag vaken”, ”nu åter jag flingor med mjölk” och ”nu skiter jag på dass”… Som med så många nya kommunikationssätt handlar det om att hitta ett förhållningssätt och komma överrens (uttalat eller inofficiellt) om användningsregler.

Man ”meddelar sig med världen” genom att skicka ett kort meddelande (max 140 tkn). Man kan skriva in det på sin sida på twitter.com, eller skicka det som sms (tyvärr är närmsta sms-gateway i England) eller genom sin IM-klient (Instant Messaging/chat).

De vänner, eller followers, som man har får då ens meddelande eller ”statusmeddelande” skickat till sig på det sätt man vill ha det. Antingen bara att läsa på sin egen twitter-sida. Eller till mobilen som sms (gratis). Eller i sin IM-klient. Eller om man använder något program som hanterar twitter (jag har en liten fågel som kvittrar – Twitterific (mac only)).

Som allt som blir superhett och överhypeat i princip över en natt, så finns det förstås belackare. ”Upp som en sol och ner som en pannkaka” menar bloggaren som redan skrivit twitters dödsruna.

Twitter har samma problem, och samma möjligheter, som IM. Beroende på hur det används och att man kommer överrens om personer i ens ekosystem om vilka ”regler” som gäller så kan det antingen vara väldigt användbart – eller fullständigt frustrerande.

Fördelar:
– kan funka bra för att slänga ut frågor till en grupp – mindre ”påträngande”/krävande än att maila till folk
– man tar emot meddelanden på det sätt som man själv vill (eller inte alls) – ”prenumeration” på mottagarens villkor
– distribueras till mobilen som sms (om man vill) – inte längre bunden vid datorn
– enkelt att uppdatera om man ändå alltidhar sin IM-klient öppen (på gott och ont…)

Nackdelar:
– risk för fåniga meddelanden som bara bidrar till infostressen
– ytterligare en ”sak som plingar” och tär på uppmärksamheten (jo det går att välja bort, precis som det går att välja bort Outlook-plinget… för det har du väl stängt av??! 😉
– tidsslukare precis som IM kan vara
– risk att bli uppslukad…

En idé jag hade var att använda twitter i umgängeskretsen som ”lust att hitt’ på nå’”-sökare. Man kan skicka ut tips om utställningar, bioföreställningar eller bara ”Lust att fika? Jag finns på Bruno kl 15” (jmf med Dodgeball.com)

Kom med och lek! Regga dig på twitter.com och kom och lek tillsammans med mig. Mitt twitter-namn är jonazv (Hmm undrar just om det var en dålig idé att lägga upp det publikt…)

(Jag måste erkänna…. jag tittade på twitter för en så där 5-6 månader sedan, och kunde inte fatta vad det skulle vara bra för… Nu ger jag det en chans till för att undersöka om det kan vara nåt att ha. Till nåt. Så kom med och undersök tillsammans med mig!)

Advertisements

Comments»

1. Twittrar du? « bibl.se - Monday 19 March 2007

[…] Läs hela inlägget på mememe.nu… […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: